Nohut, sindirim sistemi ve kalp kan dolaşım sistemi üzerinde seviyesinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca kan şekerini düzenler. Bu küçük besin bombaları yaklaşık 8000 yıl boyunca tüketiliyor.. Çünkü bir çok protein, mineral ve mikro elementler içeriyor. B vitaminleri ve lif açısından zengin; Özellikle vejetaryen, sağlıklı ve formunu korumak isteyenler için mükemmel bir seçim.
Nohut’un yeri yurdu nere ki?
Latincesi Cicer Arietinum olan Nohut, bundan 8000 bin yıl önce ilk Anadolu-Mezopotamya topraklarında yetiştirildi, Daha sonrada Hindistan ve Akdeniz bölgesine doğru hızla yayıldı.
Ortaçağ’da ise ticeret gemileriyle Avrupaya taşındı.
Dünyanın birçok bölgesinde hala çok tüketilen temel bir besin maddesidir. Özellikle Meksika ve Hindistan’da Nohutun olağanüstü kombinasyonu ve uygun maliyetli fiyatı nedeniyle popüler bir besin kayağıdır.
Her gün yesek ne olur
Bir çok kuruluş Nohutun hastalığı önlemeye ve sağlığı optimize etmeye yardımcı oldugunu belirtir. Yine haftada en az 1 ya da 2 defa tüketilmesini önerirler. Porsiyon miktarı ; 40gr nohut, 100gr ise pişmiş olarak .
Bununla birlikte, ABD sağlık ve tarım bakanlıkları tarafından 2005 yılada ortaklaşa geliştirilen beslenme ve tüketim önerileri, yukarıdaki miktarın çok üstündeydi; Kişi başı, haftada yaklaşık 3 bardak kuru nohut, pişmiş olarak yaklaşık 600 grama denk geliyor.
Bazı araştırmalar ise bu miktarı da az bulmuş kişi başına tüketimin günlük 200-300 gr pişmiş nohut olarak hesaplamışlar.
Nerden bakılırsa bakılsın, araştırmaların ortak kanısı, “her gün yesek de” sorun olmadığıydı. Zaten nohutun özelliklerine bakarsanız , bu duruma şamamıza gerek kalmayacak.
Nohut’un içindeki besinler ve yaşamsal maddeler
Pişmiş yaklaşık 165 g Nohut;
Günlük;
Folik asit ihtiyacının yüzde 70’i
Bakır ihtiyacının yüzde 65’i
Lif ihtiyacının yüzde 50’si
Demir ihtiyacının yüzde 25’i
Çinko ihtiyacının yüzde 20’si
Elbette ki, düşük bir glisemik indeks (GI) ve orta derecede kalori alımı ile.
Nohutların lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle, özellikle sindirim üzerinde de olumlu bir etkisi vardır
Nohut sağlıklı sindirim için var
Nohut tüketilirken diyet liflerinin üçte ikisi çözünmenden kalın bağırsağa kadar ulaşır. Yol boyunca bağırsak ortamanı sağlıklı tutmak için, bağırsakların yutma hareketlerini heyecanlandırıp, onları temiz tutmaya yardımcı olur.
Bağırsakların son bölümünde, sindirilemeyen lifler, kalın bağırsak bakterileri tarafından parçalanıp, kısmen asetik asit, propionik asit ve bütirik asit gibi kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürülür.
Bu kısa zincirli yağ asitleri kolorektal duvarın hücreleri tarafından emilir ve bir enerji kaynağı olarak kullanılır.
Böylece nohut lifleri, bağırsak mukozasını sağlıklı tutup, kolon sorunlar dahil, kolon kanserini önemli ölçüde azaltıp, mükemmel bir şekilde yardımcı olurlar.
Antioksidanların ayrıca kanser önleme özelliği olduğu bilinmektedir. Nohut burada da çok iyi.
Nohut Antioksidandır
Vücudumuzun bir çok , oksidatif strese ve reaktif oksijen moleküllerinin neden olduğu hasara duyarlıdır. Bunda kalp ve kan dolaşım sistemimiz, akciğerlerimiz ve sinir sistemimiz ilk önce etkilenir. Bununla birlikte oksidatif strese karşı, antioksidanlar yardımcı olur . Bu nohutta da var.
Gerçi Nohutta bilinen antioksidanlardan az miktarda bulunur ; örnegin C vitamini, E vitamini ve Beta Karoten gibi. Bununla birlikte nohutta yüksek antioksidan potansiyeline sahip ikincil bitkiler bulunur.
Bunlara Flavonoidler Quercetin, Kaempferol ve Myricetin yanı sıra çeşitli Fenolik Asitler de dahildir. Vücudun Serbest Radikal saldırıları ve Reaktif Oksijen bileşiklerinden korunması için önemli destek sağlarlar.
Kalp ve dolaşım sistemini korur
Kim kendi kalp yağı değerlerini, dolaysıyla kalp damar sağlığını sağlıklı tutup düzelmek isterse Nohutu hiç bir zaman gözardı etmesin. Bir kaç açıdan damar tıkanıklığı değişikliklerine karşı koyar ve kronar Kalp riskini azaltır.
Nohut şeker hastaları için de mükemmel
Çinli bilim adamları nohutun, hem daha sağlıklı bir pankreasın fonksiyonu (artmış insülin verilmesi) ve hem de insülin direncinde bir azalmaya neden olabileceğini buldular.
Bir Avusturalya çalışmasından da Nohutun glikoz üzerinde benzer etkiler gösterdiği sonucuna ulaşılmış. Burda denekler haftada en az 728 gr nohut tüketiyorlardı. Sonuç; sadece bir hafta içinde önceki değerelere göre , daha az kan şekeri değereleri tespit edildi. Bu durum sadece diyabet hastaları için iyi haber değildi tabi ki; kan basıncı dalgalanmaları yaşayanlar, açlık kriziyle başa çıkamayanlar ve kilo vermek isteyenler için de iyi haberdi.
Nohut ile tok ve formda
Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan bulgular, nohut yedikleri zaman daha az yiyecek yiyor ve daha az kalorik tüketiyorlardı. Denekler daha yüksek bir doymuşluk derecesi bildirdiler, bu da doygunluğun azalmasına ve iştah azalmasına neden olduğunu ve ara yemek tüketimlerinin giderek daha seyrek olduğunu bildirdiler
Denekler daha yüksek bir doymuşluk derecesi bildirdiler, bu da doymamışlığın ve iştah azalmasına yol açtığını ve ara yemek zamanlarının giderek azaldığın belirttiler.
Nohut kalorili olarak oldukça düşük olduğundan (100 gr pişmiş nohutta 120 kcal var) ideal ağırlıklarına ulaşamayan herkes için ideal bir destektir.
Aynı zamanda, Nohut, yeme planında diğer protein kaynaklarını (örneğin ve vegan ve vejetaryen gibi) dışarıda bırakan insanlar için de ilginç olan mükemmel bir protein kaynağıdır.
Yararlanılan kaynaklar : Wikipedia, zentrum-der-gesundheit.de, vebu.de